skype facebook
Начало      За нас     Документи     Резервация     Контакти  
Отворено писмо - Новини
Отворено писмо
22.04.2020 г.

Светът ни се промени за една нощ


13 март 2020 година. Всички седяхме пред телевизора, ровехме из сайтове, слушахме радио и се опитвахме да разберем какво наистина се случва. Светът ни се променяше. Притихна.
Пусти улици, по които доскоро бързахме към работа, кафе с приятели или към детската градина и училището, за да вземем децата си. Празни офиси, затворени магазини, хора с маски. Дори пролетта забави ход, сякаш несигурна, непознала света такъв, какъвто го помнеше.
Животът ни забави ход. Цветовете посивяха. Календарът стана с една дата – краят на изолацията. Постепенно придвижвана все по-напред във времето. От него изчезнаха датите, които ни радваха преди – рождения ден в любимия ресторант, петъчната вечеря с приятели, плановете за Великденските празници, резервацията за почивка.
Природата ни дава урок. Често чуваме това и няма как да не се съгласим. Всяко изпитание има в същността си нещо много ценно – урокът, който ни преподава. Ще имаме ли благоразумието, чувствителността и интелекта да усвоим и запомним този урок? Какъв ще бъде светът, какви ще бъдем ние, когато изолацията приключи и календарът ни отново се оцвети в червеното на празниците? Ще успеем ли да преосмислим своите ценности? Ще запазим ли доброто, което сега срещаме на всяка крачка – от дарения анонимно хляб, до геройството на тези, които са на първа линия и всъщност най-малко говорят за това, което правят, заети денонощно да спасяват Живота? Ще постигнем ли най-сетне хармония между себе си и света?
Ние вярваме, че светът няма да бъде същият, ще бъде по-добър. Ще се научим да ценим това, което преди приемахме за даденост – ръкостискането и прегръдката; възрастните си родители и близостта ни с тях; веселият смях на децата, които изпращаме на училище; приятелите, които не сме виждали отдавна и все заместваме тази среща с обаждане или бърз имейл; понеделниците, които мразехме; пътуването и опознаването на света.
Ще се научим да не отлагаме. Един от големите уроци на изолацията е, че наистина няма време за после, има днес, сега – за твоята усмивка, за твоето добро дело, за добре свършената работа, за разходка, за целувка, за пътуване.
Не гледайте календара с омраза. Опитайте се да видите повече дати в червеното на празника, а не в сивото на ежедневието. Раздвижете въображението си, жаждата си за Това, Което Ще Направя След Изолацията. Мечтите ни могат да се разболеят само от отчаянието, а сега не е време за отчаяние, а за Планове. Планове за големия свят, който ни очаква зад КПП-тата, блокирали градовете ни. Представете си удобния автобус или самолет, за пилотите и шофьорите, чиито усмивки ви казват: „Всичко ще е наред, скоро ще бъдем при мечтите ви”; за опитните водачи и стюардите, приели вашия комфорт по време на приключението ви като лична мисия; за професионалните екскурзоводи, които се усмихват удовлетворено на поредния ви възглас на възхита пред една или друга забележителност. Хората, които отварят света пред вас и се радват на всяка ваша среща с чудото на пътешествието. Мечтайте! Не се поддавайте на отчаянието, не унищожавайте плановете си за червеното на празниците и почивката, а просто отложете. Няма винаги да е така! Нека научим уроците на това, което ни се случва! Нека видим променения свят!

Ние публикуваме отворено писмо на Mike Verstraten във връзка с влиянието на коронавируса върху туристическия бранш. Ще се радваме, ако го прочетете и подкрепите туристическата индустрия, за да пътуваме отново заедно, надяваме се – съвсем скоро!
Изключителен брой хора разчитат на туризма като източник на доходи. Така че, ако обичате да пътувате, сега е жизненоважно да подкрепите нашата индустрия. Без нас нямаше да има авио- и транспортни компании, които да ви транспортират по целия свят. Нямаше да има хотели, които да ви приютят. Нямаше да има пътеписи или местни пътеводители, които да ви покажат тези скрити скъпоценни камъни. Нито една туристическа компания, която да ви увлича по незабравими преживявания
Ние сме хората, които осъществяват мечтите ви да видите света в реалност. Които ви отварят възможността да се срещнете с редица вълнуващи нови езици, култури и кухни. Кой ви свързва с членовете на вашето семейство в чужбина и отдавна изгубени приятели, чиито лица обикновено виждате само при видео разговори? Кой дори ти помага да срещнеш онзи специален човек, който е роден в далечна, далечна страна?
Затова, моля, ако можете, не анулирайте плановете си за пътуване, а разсрочете. Дори и да е неясно в момента кога точно ще стане това. Тъй като всички ние поставяме живота си на пауза, за да спрем пандемията, за да помогнем да спасим живота, трябва да се уверим, че нещата, които ценим най-много, все още са там, за да ги преживеем.
Ако това, че сте вкъщи, ви накара да осъзнаете колко обичате да виждате света, моля, помогнете ни да продължим да ви помагаме да правите това. Поддържайте нас, туристическата индустрия, жива, като поддържате плановете си за пътешествие някой ден, надяваме се много скоро.
Ние, от Дорис, се присъединяваме към апела в това Отворено писмо. Познаваме много от вас лично, знаем имената ви, разбираме мечтите ви за пътешествия, за отдих и очакваме с нетърпение отново да ви посрещнем и заедно да изследваме Новия променен свят.